• De grootste collectie Infrarood Verwarming
  • Advies op maat
  • Montageservice
  • Showroom op afspraak te bezoeken

IR verwarming ervaringen: Kat in de zak

Gepubliceerd op 13 januari 2022 om 11:56

Bekijk hier het verhaal van Floris Mokveld, hij probeerde een goedkoop infrarood paneel uit en kwam met de volgende ervaring:

"In een eerdere blogpost gaf ik aan dat ik zelf met Infrarood (IR) panelen wil gaan experimenteren. Voelen, meten, ervaren. Er ontstaan immers steeds meer tegenstrijdige berichten in de media. De claims van de verkopers "het voelt als in de zon zitten" en de opgegeven energiebesparing worden meer en meer ter discussie gesteld. Toch zijn er steeds meer woningen die met Infrarood warmtepanelen van het gas af gaan en ik ken zeker ook tevreden gebruikers. Toen er in de ViaLimburg een aanbieding stond voor een Infraroodpaneel van 700 watt voor 79 euro aarzelde ik niet lang. Het is misschien geen kwaliteitspaneel dat 10 jaar mee gaat maar de van 300 € voor 79€ actieprijs leek geen goedkope rommel te hoeven zijn. Helaas was het dat in de praktijk wel. Nadat de stekker in het stopcontact werd geplaatst en de stroommeter 700 watt verbruik aangaf, was er op 10 cm van het paneel al niets meer van de warmte te voelen. Wel zag je in de zon in onze kamer dat de lucht netjes verwarmd werd, iets dat met IR straling nu net zou gebeuren. In plaats van een efficiënt IR paneel bleek ik een gewone luchtververwarming te hebben gekocht. In de praktijk krijgt dit paneel overigens mijn werkkamer, die tot experimenteerruimte is omgebouwd, keurig warm. De 700 watt input komt wel degelijk als warmte vrij in de ruimte. Maar niet als IR stralen die mij als bewoner lekker moeten verwarmen terwijl de kamer netjes op lage temperatuur kan blijven.

Van Leona Willems van Infraroodpanelen-Parkstad.nl, die mij al eerder waarschuwde geen paneel bij de Gamma te kopen vanwege dit effect, kreeg ik een ander paneel te leen. Dit gaf bij eenzelfde hoeveelheid stroom (ook 700 watt) duidelijk veel meer straling af dan het eerder genoemde, goedkope product. En dan niet omdat de temperatuur van het paneel hoger was, in beide gevallen was de hele plaat 80 graden.

Zij leende mij ook een thermostaat regeling van HomematicIP. Deze heb je nodig als je de kamer op een bepaald moment netjes gepland (via een smartphone app) warm wilt hebben of van een basistemperatuur wilt voorzien. Bovendien kan je met het

schakelmateriaal ook de opgenomen energie meten. Dit systeem waarmee je ook andere Domotica (huisautomatisering) kan doen zoals beveiliging en het schakelen van lichten is zeer gebruikersvriendelijk en makkelijk te installeren.

Voor een enkel paneel kost deze sturing wel 200€ extra, geen klein bedrag. Je kan ook overwegen het paneel gewoon met de hand aan te zetten en even een paar minuten te wachten tot het warm is. Heb je meer kamers en panelen dan wordt de sturing relatief gezien goedkoper.

 

Ter vergelijking heb ik de werkkamer ook opgewarmd met een ventilatorkachel van 25 euro en een elektrische kachel van wel 40 jaar oud. In beide gevallen werd evenveel stroom verbruikt als met de IR panelen en werd de kamer bij een ingestelde temperatuur van 19 graden ook netjes 19 graden warm. De fijne warmte van de IR straling die bij het geleende paneel duidelijk voelbaar was, moest ik dan natuurlijk missen.

Moraal van dit verhaal:

- niet elk paneel geeft evenveel IR straling af bij eenzelfde hoeveelheid verbruikte stroom.

- Het spreekwoord "goedkoop is duurkoop" lijkt weer opgeld te doen.

- een consument weet van tevoren niet hoeveel van de stroom in echte IR straling wordt omgezet en kan makkelijk een kat in de zak kopen, namelijk een paneel aanschaffen dat amper straling afgeeft, wel veel elektriciteit gebruikt en uiteindelijk hetzelfde doet als een elektrisch kacheltje.

- er zijn nog geen onafhankelijke testen voor IR panelen

- voor mijn hoge kamers is het een dure oplossing zeker als je ook een thermostaat wilt toevoegen. Speciale hoog-temperatuur panelen zijn nodig in ons huis uit 1925.

- Zitten in IR straling is zeker comfortabel en ik kan me voorstellen dat bij een lage ruimtetemperatuur toch een behaaglijk klimaat kan ontstaan. Als je dit weet te creëren dan kun je zeker energie besparen"

Bron: https://bonaciklo.nl/ir-verwarming-ervaringen-kat-in-de-zak


«   »